JALAN SEJARAH HOUSE

Size: 6000 sqft

Status: In progress

Our clients came to us with the requirement to maximise the plot and to provide extensive storage and display shelves for their extensive collection of items. In addition, the husband has a strong preference for black interiors. The husband also wants an attic office cum DJing space. Our architectural design inserts a mezzanine level that has a dramatic display shelving area visible from the double volume living area. Hidden behind this display wall is extensive storage, a guest room and a staircase to the private areas on the upper storeys. Based on the lifestyle of the owners, we divided the house into 3 distinct zones - a luxurious living space (ground floor and mezzanine) for entertainment, a cosy family area (2nd storey) and the urban Loft (Attic): a private space for the husband. These 3 zones are separated and articulated by 3 different staircases. The first stair is a galvanised metal feature staircase that flows from the living to the mezzanine. The second is a secret staircase to the family area and bedroom levels. The last is an industrial staircase made with expanded metal mesh leading to the Loft. Each of these 3 spaces have distinct characters: Luxurious, Cosy and Raw respectively and are expressed by the use of materials. Marble and metal is generously used on the luxurious living areas, Timber is used in the family areas, and steel and glass is used for the Loft area. The extensive use of black colour for the interiors is extended to the exteriors where the entire building has a stealthy black finish, creating a “black beauty”. Though dark and broody, the use of "light" elements such as screens and clear glass gives the form a sense of lightness. Light permeates the interiors through large windows, metal screens mirror ceilings and also skylights so that even though the interiors are blackish, it never feels moody nor oppresive.